Oriovita

Oriovita je manifestacija ocjenjivanja vina koju organizira Udruga vinogradara i voćara općine Oriovac pod pokroviteljstvom općine Oriovac, a odnedavno i Brodsko-posavske županije te Hrvatske poljoprivredne komore. Kroz godine je ova manifestacija rasla te je dogurala do međužupanijskog statusa. Broj i kvaliteta uzoraka vina koji se prijavljuju je sve veći te u zadnjih nekoliko godina bilježi prosjek od 120 uzoraka. Rezultati iz godine u godinu ukazuju na trud koji vinari ulažu u proizvodnju svojih vina povećavajući kvalitetu proizvoda, a samim time i kvalitetu cjelokupnog natjecanja. Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka provodi se prema metodi 100 pozitivnih bodova sukladno prijedlogu Međunarodnog ureda za lozu i vino u Parizu (Office Internationale de la vigne et du vin - OIV) i U.I.O.E.

Popratni program natjecanja čine i poljoprivredni sajam, čije održavanje iz godine u godinu ga čini tradicionalnim, te natjecanje u kuhanju fiša koje se održava svake godine od samih početaka ove manifestacije u organizaciji Športsko ribolovne udruge ''Šaran''. Poljoprivredni sajam čine razni izlagači koji prezentiraju i prodaju proizvode iz svojih gospodarstava. Ponuda je obično raznolika, od domaćih sireva, ručno rađenih narodnih rukotvorina, domaćih rakija, sapuna, ukrasnih predmeta, do vrlo šarolikog i raznovrsnog cvijeća. Osim sajma, tu je i natjecanje u kuhanju fiša u kojem svake godine sudjeluje više od trideset natjecatelja, a sudeći po subjektivnim dojmovima posjetitelja kvalitete ne nedostaje.

U subotu 02. lipnja u Oriovcu je održana jubilarna 15. manifestacija ocjenjivanja vina ORIOVITA 2012, te gastronomska manifestacija Fišijada. Ocjenjivačkom sudu nije bilo lako, od 120 uzoraka trebalo je izabrati najbolje. U vrlo jakoj konkurenciji cabernet souvignon Vučković se pokazao i više nego jako dobrim i za šampionsku titulu prikupio 87 bodova. Komisiju za ocjenjivanje vina čine priznati i poznati enolozi: Ivan Perak, predsjednik komisije, te članovi Drago Razumović, Blaženka Mandarić, Višnja Šimunović, Nenad Kantoci, Blaženka Mozer, Tomislav Božićević, Joško Bubalo, Goran Josipović, Ivana Nemet i Stanko Zrinščak. Udruga je i više nego zadovoljna rezultatima koji pokazuju kako nema ničega bez kvalitetne edukacije i dobro obavljenog posla u podrumu. Predsjednik udruge vinogradara i voćara Općine Oriovac, Vladimir Prpić, također je zadovoljan i odazivom vinara, a posebno kvalitetom vina. Oriovitu gotovo od prvih dana prati i Fišijada koju vrijedno organizira domaće Športsko ribolovno društvo. Najbolji fiš od četrdesetak natjecateljskih ove godine u Oriovcu je skuhao Goran Bivolčević iz Vrbja. U okviru ovogodišnje Oriovite u Društvenom domu u Oriovcu održan je poljoprivredni sajam gdje se okupio velik broj izlagača koji su predstavili autohtone, prehrambene i tradicijske proizvode