Oriovački vinogradari i voćari proslavili blagdan sv. Vinka

Oriovački vinari obilježili su blagdan sv. Vinka blagoslovom vinograda kod kapelice sv, Vinka, u oriovačkom brdu, a nakon toga svatko se zaputio svom vinogradu, gdje se na tradicionalan način, uz pečenu slaninu, kobasice, mlado vino i tamburaše pjevalo do kasnih večernjih sati.

Više detalja o blagdanu Vinkova, ali i o trenutnom raspoloženju među članovima udruge, rekao nam je predsjednik Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac, Vladimir Prpić – Da, tu smo tradicionalno kod naše kapelice posvećene sv. Vinku. Ona se nalazi između dva lijepa, jako uredna vinograda, Joze i Mate Aladrovića. Udruga trenutno ima između 60 i 70 članova, ovisno o tome tko je platio članarinu.Što se površina tiče, teško je procijeniti koliko imamo, ali recimo između 20 i 30 tisuća trsova graševine, a ona čini gotovo 60% nasada. Ostatak su crna vina. Morat ćemo uskoro napraviti i katastar nasada, pogotovo ako želimo aplicirati na EU fondove. Sve u svemu zadovoljni smo, u podrumu smo odradili dobar posao, s obzirom na lošu prošlu godinu i molimo se sv. Vinku da ova bude puno bolja.

I ove ste godine domaćini Vinobusu Radio Slavonije – Apsolutno, mi smo s vama od prve godine Vinobusa, a posebno smo sretni što ćemo vas i ove godine ugostiti u našem novom prostoru u brdu, gdje Udruga priprema razne specijalitete i naravno odlična oriovačka vina.

Razgovarali smo i s Margitom Aladrović, jednom je od rijetkih žena koja se bavi vinogradarstvom. Kako se žene snalaze u vinogradu i kako ih prihvaćaju muškarci? – Odmah ću vam reći da nema diskriminacije. Ni kad se radi, ali ni kad se pije. Društvo je dobro i dečki vole kad žene rade, ali i kad dođemo na druženje. Što se posla tiče, bez žena nema ni vinograda. Mi na hektar i pol imamo nekih 7 tisuća trsova i to nam više nije hobi, nego velika obaveza, suprug to ne bi mogao sam, ali kad se cijela obitelj udruži, ide nekako. Imamo cabernet franc i merlot od crnih, a od bijelih graševinu i charodnnay. Od tog se nažalost ne može živjeti, ali volimo to i trudimo se praviti što bolja vina.

Uz domaćeg župnika, vlč. Zdravka Radoša, na blagoslov vina je iz svoje župe u Lužanima stigao i vlč. Antun Capan, koji je dugo bio župnik u Oriovcu. I sam je vinar, pa smo ga zamolili da nam kaže nešto više o tome – Vinogradom se bavim više od 30 godina. Imao sam veliki vinograd u Kutjevu, a kad sam došao ovdje, pronašao sam jedan manji vinograd koji sam počistio, sredio, uglavnom sam uzgajao graševinu. Od malih nogu sam radio u vinogradu, ovdje sam postao i članom udruge, a za vinogradarske blagdane ne propuštam priliku doći obići drage prijatelje. Vinogradarstvo združuje ljude. Nadam se da će i ovo današnje druženje i blagoslov vinograda pomoći da budemo još bolji vinogradari, ali i ljudi.